ДОСЛІДЖЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ МОЛЕКУЛ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН МОТОРНИХ МАСТИЛ В АДСОРБЦІЙНОМУ ШАРІ НА ПОВЕРХНЯХ ТЕРТЯ ДВИГУНІВ ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ - Afanasov H. М. (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2019)
Розглянуто механізм формування полімолекулярних шарів поверхнево-активних речовин у парах тертя двигунів внутрішнього згоряння під дією силового поля поверхонь. Визначена енергія взаємодії диполів поверхнево-активних речовин між собою, залежно від їх відносного розташування в адсорбційному шарі.