ПЕРЕВІРКА ГІПОТЕЗИ ПРО НОРМАЛЬНИЙ ЗАКОН РОЗПОДІЛУ КІЛЬКОСТІ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ПРИРОДНОГО ХАРАКТЕРУ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Іванець, Григорій; Горєлишев, Станіслав; Іванець, Михайло; Баулін, Дмитро (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2022)
Ефективність планування та реалізація заходів запобігання надзвичайним ситуаціям природного характеру визначається якістю прогнозування загроз їх виникнення. Оскільки процеси виникнення природних надзвичайних ситуацій мають випадковий характер, то особливого значення набуває знання закону розподілу випадкової величини «кількість надзвичайних ситуацій» на основі статистичних даних. У статті наведені результати перевірки відповідності статистичних даних про надзвичайні ситуації природного характеру в Україні нормальному закону розподілу. Для перевірки висунутої гіпотези вибрано критерій згоди Пірсона. В результаті досліджень встановлено, що висунута гіпотеза не суперечить статистичним даним моніторингу надзвичайних ситуацій природного характеру протягом деякого часу. Оцінено параметри встановленого закону розподілу.