РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХ СІМЕЙ В УКРАЇНІ - Сороківська-Обіход, Аріадна (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2024)
У статті проведено ретроспективний аналіз нормативно-правового забезпечення державної політики України щодо соціального захисту військовослужбовців та осіб, звільнених з військової служби, і членів їх сімей протягом років незалежності України. Дослідження актуалізує питання розвитку у майбутньому такого унікального виду професійної діяльності, як військова соціальна робота. Проведений аналіз дає підстави дійти висновку про фрагментарний характер вивчення питання соціального захисту військовослужбовців науковцями та відсутність ґрунтовного комплексного дослідження вказаної галузі. Виявлено, що недостатньо розкритими були такі проблеми: особливості та наслідки проведення державної політики щодо соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей; процес створення військовослужбовцям належних умов для задоволення посттравматичних та психологічних потреб; лікування і оздоровлення в санаторно-курортних закладах, удосконалення соціально-професійної адаптації військовослужбовців та їх сімей.