ДОСЛІДЖЕННЯ КОНЦЕНТРАЦІЇ НАПРУЖЕНЬ У СФЕРИЧНІЙ КОНСТРУКЦІЇ ЗА РІЗНИХ СПОСОБІВ ЗАКРІПЛЕННЯ ОТВОРІВ - Salo, V. А.; Litovchenko, P. І.; Nechiporenko, V. М. (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2019)
Пропонованим методом вирішена просторова задача про напружений стан товстостінної сферичної оболонки під дією рівномірного тиску. У методі використані варіаційний принцип Рейснера, теорія R-функцій, загальні рівняння тривимірної теорії пружності, метод І. М. Векуа й алгоритм двостороннього оцінювання точності наближених розв’язків змішаних варіаційних задач. Ефективність методу показана на чисельних прикладах.