ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ТВЕРДОГО ЗМАЩУВАННЯ НА ПОКАЗНИКИ ПРОЦЕСУ АЛМАЗНОГО ШЛІФУВАННЯ ВІДПОВІДАЛЬНИХ ДЕТАЛЕЙ З ТИТАНОВИХ СПЛАВІВ - Тітаренко, Оксана; Севидова, Олена; Руднев, Олександр (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2022)
Досліджено вплив твердого змащування на показники процесу алмазного шліфування важкооброблюваного титанового сплаву ВТ22, який ефективно замінює сталь в об’єктах військової техніки. Оцінювання проведено за показниками параметра шорсткості поверхні Ra та постконтактної температури Тпк. Встановлено, що використання твердого змащувального матеріалу на основі стеаринової кислоти та дисульфіду молібдену зменшує постконтактну температуру і шорсткість, порівнюючи з шліфуванням без змащування. Твердий змащувальний матеріал неоднозначно впливає на показник Ra залежно від поперечної подачі, що пов’язано зі зміною агрегатного стану стеаринової кислоти та підвищенням її поверхневої активності.