МЕТОД РОЗРАХУНКУ КУТОВОЇ ШВИДКОСТІ ОБЕРТАННЯ СНАРЯДА ЗА ДАНИМИ РЕПЕРНИХ ТОЧОК - Бондаренко , Семен; Косовцов, Андрій (Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України, 2024)
У статті розкриті процедури формування набору реперних (приреперних) точок, що відповідають моменту вильоту снаряда з каналу ствола гармати та дозволяють розрахувати початкову кутову швидкість обертання снаряда за різними початковими швидкостями його польоту. Проведене чисельне моделювання та оцінена точність розрахунку кутової швидкості обертання снаряда на прикладі 155-мм ОФ снаряда Assegai M2000. Показано, що для відносно невеликої кількості пострілів за різними початковими швидкостями польоту снаряда можна отримати значення кутової швидкості його обертання з середнім значенням відносної похибки у межах від 0,01 % до 0,03 %. Отриманий результат дозволяє значно підвищити точність розрахунків індивідуальних аеродинамічних коефіцієнтів снаряда.