МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ З ІНДИВІДУАЛЬНИМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Лідія Товма
  • Ігор Морозов

DOI:

https://doi.org/10.33405/2409-7470/2022/2/40/270555

Ключові слова:

раціони харчування, функціональні інгредієнти, есенціальні нутрієнти, вегани, вегетаріанці

Анотація

 Обґрунтовано необхідність розроблення раціонів харчування для військовослужбовців з індивідуальними потребами. Запропоновано методику формування вегетаріанських і веганських раціонів харчування, до складу яких входять продукти, що містять функціональні інгредієнти, збалансовані за нутрієнтним складом. Проблема особливо актуальна з огляду на те, що в Україні триває війна, а у лавах військовослужбовців є люди з індивідуальними потребами. Для розроблення варіантів вегетаріанських і веганських раціонів харчування взято принципи їх формування в арміях країн НАТО.

Посилання

Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (зі змінами) : Постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 р. № 426. URL : http/zakon4.rada.gov.ua/laws (дата звернення: 14.10.2022).

Повноцінне харчування: інноваційні аспекти технології, енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : колект. монографія / за ред. В. В. Євлаш, В. О. Потапова, М. І. Радченко, Н. Л. Савицької. Харків : Світ книг, 2016. 380 с.

New Technologies of Food Production: Raw Materials, Additives, Quality : collective monograph. Lambert Academic Publishing, 2018. Раrt 5. Рр. 212‒242.

Innovative Technology of the Scoured Core of the Sunflower After Oil Expression for the Bread Quality Increasing Monografy / Evlash V., Tovma L., Tsykhanovska I., Gaprindashvili N. Modern Development Paths of Agricultural Production. Tavria State Agrjtehnological Univtrsity Melitopol, 2019. Springer. Рp. 665‒681.

Повноцінне харчування: тренди енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : колект. монографія / за ред. В. В. Євлаш, В. О. Потапова, Н. Л. Савицької, Л. Ф. Товма. Харків : НА НГУ, 2020. 634 с.

Товма Л. Ф., Євлаш В. В., Глущенко В. В. Фізіолого-гігієнічна оцінка добового раціону харчування військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань і його коригування шляхом введення білково-вітамінного продукту VitаBar. Честь і закон. 2017. № 1(60). С. 131–138.

Товма Л. Ф., Каплун С. О., Касьянов І. В. Методика оптимізації раціонів харчування військовослужбовців в особливий період. Честь і закон. 2018. № 1(64). С. 128–137.

Товма Л. Ф., Крамаренко Д. П., Дейниченко Г. В. Методика оптимізації складу трикомпонентної харчової системи з метою створення харчових продуктів для військовослужбовців. Бізнесінформ. 2016. № 1. С. 175–178.

Товма Л. Ф., Морозов І. Є., Євлаш В. В., Штриголь С. Ю. Обгрунтування інгредієнтного складу та розробка технології продукту спеціального споживання батончиків «Vitabar». Праці Таврійського державного агротехнічного університету. Мелітополь, 2019. Вип. 19. Т. 3. С. 212‒232.

Депутат Ю. М. Гігієнічне обґрунтування корекції загальновійськового добового раціону харчування військовослужбовців строкової служби Збройних Сил України : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01. Київ, 2010. 19 с.

Силка І. М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Наукові праці Національного університету харчових технологій. Київ, 2016. Т. 21. Вип. 6. С. 182–188.

Товма Л. Ф. Удосконалення якості лікувального харчування військовослужбовців у стаціонарних і польових умовах. ScienceRise. 2017. № 2/1 (31). С. 6–15.

De Benoist B, McLean E, Andersson M. Iodine deficiency: The extent of the problem; in Preedy VC, Burrow GN, Watson RR (eds) : Comprehensive Handbook on Iodine: Nutritional, Endocrine and Pathological Aspects. Amsterdam, Elsevier, 2009, chap. 48. Рp. 461–467.

Основи військової гігієни. Санітарний нагляд і медичний контроль за харчуванням військ. Медицина. Особиста гігієна. URL: http://www.sitesforyou.tk/chastin.html (дата звернення: 10.10.2022).

Русаков В. Колективні та індивідуальні пайки військовослужбовців ЗС США. Зарубіжний військовий огляд. 2014. № 3. С. 35.

Функціональні продукти: тенденції і перспективи. По материалах Food Navigator.com. Продукти & інгредієнти. 2015. № 3. С. 8, 9.

Intelmeal. Харчова цінність, хімічний склад і калорійність. URL: http://www.intelmeal (дата звернення: 15.10.2022).

Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d’alimentation pour les opérations militaires). Final Report of RTO Task Group. URL: natorto. cbw. pl/uploads / 2010 / 3 / TR-HFM-154-ALL.pdf (дата звернення: 11.10.2022).

Meydani S. N., Eksir F. Optimization of immune function in military personnel. Nutrient composition of rations for short-term, highintensity combat operations. National Academies, Washington. 2005. № 9. Pр. 330–335.

The Market for Clinical Nutritional Products / comp. J. Nicole. Market Research. 2010. Vol. 8. 108 p.

SIPRI Yearbook 2014: Armaments, Disarmament and International Security. New York : Oxford University Press, 2014. 608 p.

Батурі А. К., Мендельсон Г. І. Харчування і здоров՚я: проблеми ХХІ століття. Харчова промисловість. 2005. № 5. С. 105–107.

Гранола. Користь і шкода. URL: http://narodnayamedicina.com/granola-polza-i-vred-kak-prigotovit-granolu-doma (дата звернення: 04.10.2022).

Товма Л. Ф. Особливості комплектування повсякденних наборів сухих продуктів для військовослужбовців у екстремальних умовах бойових дій. Теоретичні та практичні аспекти забезпечення розвитку фінансово-економічних систем в умовах трансформаційних змін : зб. тез доп. міжвуз. наук.-практ. конф. м Харків, 10 листоп. 2022 р. Харків, 2022. С. 169–172.

Сухпай різних армій світу: де годують краще? URL: https:// patriotshop.com.ua / ua/blog/2017/10/05/suhpay (дата звернення: 21.10.2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-29

Номер

Розділ

Статті