ОБҐРУНТУВАННЯ СКЛАДУ СУХИХ ПАЙКІВ І РАЦІОНІВ ХАРЧУВАННЯ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ З ОСОБЛИВИМИ ПОТРЕБАМИ

Автор(и)

  • Лідія Товма
  • Ігор Морозов
  • Сергій Суконько

DOI:

https://doi.org/10.33405/2409-7470/2023/1/41/280867

Ключові слова:

військовослужбовці з особливими харчовими потребами, раціони харчування, функціональні інгредієнти, хімічний склад продуктів

Анотація

Обґрунтовано пропозиції щодо комплектування сухих пайків та раціонів харчування військовослужбовців з індивідуальними потребами, а також використання функціональних інгредієнтів у складі продуктів і готових до вживання страв на підставі їх хімічного складу та показників безпечності. Узагальнено досвід армій передових країн світу з формування індивідуальних раціонів харчування на основі рослинної сировини. Підтверджено доцільність методики формування індивідуальних раціонів харчування на основі аналізу їх складових з урахуванням індивідуальних потреб організму.

Посилання

Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації” (зі змінами) : Постанова Кабінету Міністрів України від 29.03.2002 р. № 426. URL: http/zakon4.rada.gov.ua/laws (дата звернення: 17.01.2023).

Товма Л. Ф., Морозов І. Є. Методика формування раціонів харчування для військовослужбовців з індивідуальними потребами. Збірник наукових праць Національної академії Національної гвардії України. Харків, 2022. Вип. 2 (40). С. 84 – 93.

Повноцінне харчування: інноваційні аспекти технології, енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : монографія / за ред. В. В. Євлаш, В. О. Потапова, М. І. Радченко, Н. Л. Савицької. Харків : Світ книг, 2016. 380 с.

Повноцінне харчування: тренди енергоефективного виробництва, зберігання та маркетингу : монографія / за ред. В. В. Євлаш, В. О. Потапова, Н. Л. Савицької, Л. Ф. Товми. Харків : НА НГУ, 2020. 634 с.

Товма Л. Ф., Євлаш В. В., Глущенко В. В. Фізіолого-гігієнічна оцінка добового раціону харчування військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань і його коригування шляхом введення білково-вітамінного продукту «VitаBar». Честь і закон. 2017. № 1(60). С. 131–138.

Товма Л. Ф., Каплун С. О., Касьянов І. В. Методика оптимізації раціонів харчування військовослужбовців в особливий період. Честь і закон. 2018. № 1(64). С. 128–137.

Товма Л. Ф., Крамаренко Д. П., Дейниченко Г. В. Методика оптимізації складу трикомпонентної харчової системи з метою створення харчових продуктів для військовослужбовців. Бізнесінформ. № 1. 2016. С. 175 – 178.

Силка І. М. Оцінка стану харчування військовослужбовців Збройних Сил України. Наукові праці НУХТ. Київ, 2016. Т. 21. Вип. 6. С. 182–188.

Товма Л. Ф. Удосконалення якості лікувального харчування військовослужбовців у стаціонарних і польових умовах. ScienceRise. 2017. Вип. 2/1 (31). С. 6–15.

Депутат Ю. М. Гігієнічне обґрунтування корекції загальновійськового добового раціону харчування військовослужбовців строкової служби Збройних Сил України : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01. Київ, 2010. 19 с.

Товма Л. Ф., Морозов І. Є., Зозуля А. В. Якісне харчування осіб, що знаходяться в несприятливих умовах зовнішнього середовища. Science Review. 2018. № 3 (10). С. 30–32. URL: https://ws-conference.com/ (дата звернення: 07.01.2023).

Товма Л. Ф. Особливості комплектування повсякденних наборів сухих продуктів для військовослужбовців у екстремальних умовах бойових дій. Теоретичні та практичні аспекти забезпечення розвитку фінансово-економічних систем в умовах трансформаційних змін : зб. тез доп. міжвуз. наук.-практ. конф., м. Харків, 10 листоп. 2022 р. Харків, 2022. С. 169 – 172.

Русаков В. Колективні та індивідуальні пайки військовослужбовців ЗС США. Зарубіжний військовий огляд. 2014. № 3. С. 35.

Treaty, N. A. Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d’alimentation pour les opérations militaires). Final Report of RTO Task Group RTG-154. The Research and Technology Organisation (RTO) of NATO, USA, NATO-RTO Scientific Publications. 2010.

ТУ У 10.8-41009811-001:2017. Маси для формування; висновок ДСЕС № 515 від 17.02.2017 р. та зміна № 1:2017 до ТУ У 10.8-41009811-001:2017. Маси для формування – код за ДКПП 10.89.19.

ТУ У 10.8-39554430-001:2017. Вироби кондитерські. Батончики «VitaBar».

ТУ У 10.8-41009811-004:2020. Поліпшувач пекарський з рослинної сировини.

ТУ У 10.8-2023017824-001:2018. Добавка харчова «Магнетофуд».

ТУ У 10.8-40171346-001:2016. Добавка дієтична на основі кислоти аскорбінової.

ДСТУ 4333:2004. Мармелад.

ТУ У 10.8.-39-55-44-30-001:2017. Батончики «VitaBar».

Вівсяна крупа. URL: https://moe-misto. cv.ua/ vivsyana-krupa-kalorijnist-na-100-gram-342-kkal/ (дата звернення: 14.12.2022).

Гранола. Користь і шкода. URL: http://narodnayamedicina.com/granola-polza-i-vred-kak-prigotovit-granolu-doma/ (дата звернення: 14.12.2022).

Спіруліна. URL: https://tabletki.ua/uk/category/744/ (дата звернення: 14.12.2022).

Фінікова паста. URL: http://edim.com.ua/finikova-pasta-chim-korisni-f/ (дата звернення: 14.12.2022).

Горіхова паста. URL: https://smachno.ua/ua/recepty/zakuski/kak-prigotovit-orehovuyu-pastu-v-domashnih-usloviyah-top-5-retseptov/ (дата звернення: 14.12.2022).

Intelmeal. Харчова цінність, хімічний склад і калорійність. URL: http://www. Intelmeal (дата звернення: 10.09.2022).

Сухпай різних армій світу: де годують краще? URL: https:// patriotshop.com.ua / ua/blog/2017/10/05/suhpay (дата звернення: 10.10.2022).

Формула збалансованого харчування. URL: &sxsrf= AJOqlzWWqVRQEwQ0tRUpc9spMHq9REt7xQ%3A1674416129603&ei=AZDNY568JIfOrgSNiIaYCA&ved=0ahUKEwjewPGU9tv8AhUHp4sKHQ2EAYMQ4dUDCA8&uact (дата звернення: 19.09.2022).

Технологія мармеладу формового фригопротекторної дії для удосконалення продовольчого забезпечення військовослужбовців у екстремальних умовах / Євлаш В. В., Товма Л. Ф., Солнцева С. Д., Пігарєв В. В. Актуальні питання розвитку та удосконалення логістичного забезпечення в Національній гвардії України : тези доп. наук.-практ. конф., м. Харків, 16 груд. 2020 р. Харків, 2020. С. 12–13.

New Technologies of Food Production: Raw Materials, Additives, Quality : collective monograph. Lambert Academic Publishing, 2018. Раrt 5. рр. 212 – 242.

Innovative Technology of the Scoured Core of the Sunflower After Oil Expression for the Bread Quality Increasing Monografy / Evlash V., Tovma L., Tsykhanovska I., Gaprindashvili N. Modern Development Paths of Agricultural Production. Tavria State Agrjtehnological Univtrsity : Melitopol, 2019. Springer. Рр. 665 – 681.

Обгрунтування інгредієнтного складу та розробка технології продукту спеціального споживання батончиків «Vitabar» / Товма Л. Ф., Морозов І. Є., Євлаш В. В., Штриголь С. Ю. Праці ТДАТУ. Мелітополь, 2019. Вип. 19. Т. 3. С. 212 – 232.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-06-02

Номер

Розділ

Статті